Stap 3 programmeren

3 tips om je Google Forms vragenlijst professioneler en leuker te maken

Een goed ontworpen vragenlijst kan het verschil maken tussen waardevolle inzichten en een berg onvolledige reacties. We worden dagelijks overspoeld met verzoeken van deelnames aan enquêtes en marktonderzoeken. Daarom is het cruciaal dat je opvalt met je marktonderzoek. Een vragenlijst nodigt niet alleen uit tot deelname, maar houdt de respondent ook betrokken tot de laatste vraag. Dit leidt tot betere en betrouwbare data die jou kunnen helpen om betere beslissingen te nemen en je doelen te bereiken. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw Google Forms vragenlijst zowel professioneel als leuk is? In deze blog geef ik je 3 tips die je kunnen helpen aantrekkelijker en effectiever te maken.

Tip 1: Gebruik aantrekkelijke en professionele thema’s

Thema’s spelen een grote rol in de visuele aantrekkingskracht van je vragenlijst. Het kan ervoor zorgen dat je vragenlijst er verzorgd uitziet, wat de bereidheid van respondenten om deel te nemen vergroot. Een thema kan ook helpen om je merkidentiteit te versterken en een consistente uitstraling te behouden.

Het aanpassen van thema’s in Google Forms is eenvoudig en kan een groot verschil maken in hoe je vragenlijst wordt ervaren. Volg deze stappen om een thema te kiezen en aan te passen:

 1. Ga naar Google Forms en open het formulier dat je wilt aanpassen of maak een nieuw formulier
 2. Klik op het palet-icoontje rechtsboven in het scherm om het thema-menu te openen
 3. Google Forms biedt verschillende standaardthema’s waaruit je kunt kiezen. Scroll door de opties en selecteer een thema dat past bij de stijl van je vragenlijst.
 4. Nadat je een thema’s hebt gekozen, kun je de achtergrondkleur en het lettertype aanpassen om je formulier verder te personaliseren. Klik op de opties in het thema’menu om deze instellingen te wijzigen.
 5. Om je formulier nog meer op maat te maken, kun je een aangepaste afbeelding toevoegen als koptekst. Klik op ‘’Kopafbeelding kiezen’’  en upload een afbeelding die past bij je merk of het onderwerp van je vragenlijst.

Kies kleuren die aansluiten bij je merkidentiteit. Gebruik bij voorkeur je merkkleuren of huisstijl om consistentie te behouden. Zorg ervoor dat de kleuren die kiest goed leesbaar zijn en niet te fel of te licht, zodat de tekst altijd zichtbaar is,

Gebruik lettertypen die professioneel ogen en makkelijk leesbaar zijn. Vermijd decoratieve of ingewikkelde lettertypen die de leesbaarheid kunnen verminderen. Er zijn verschillende lettertypes die je kunt aanpassen aan de stijl van je vragenlijst.

Tip 2: Voeg multimedia elementen toe

Multimedia-elementen zoals afbeeldingen, video’s en audio kunnen de interactie met je vragenlijst verbeteren en de betrokkenheid van de respondenten verhogen. Het gebruik van visuele en auditieve content maakt de vragenlijst niet alleen aantrekkelijker, maar kan ook helpen om de vragen duidelijker te maken en de interesse van de respondent vast te houden. Dit kan resulteren in meer nauwkeurige en gedetailleerde antwoorden.

Het toevoegen van multimedia in Google Forms is eenvoudig en kan je vragenlijst aanzienlijk verrijken. Volg deze stappen om afbeeldingen en video’s toe te voegen.

Afbeeldingen toevoegen:

 1. Open je Google Form en klik op het plusteken aan de rechterkant van het scherm om een nieuwe vraag of sectie toe te voegen. Selecteer vervolgens het afbeeldingsicoon
 2. Je kunt nu een afbeelding uploaden vanaf je computer, een URL invoeren of een afbeelding selecteren vanuit je Google Foto’s of Google Drive.
 3. Je kunt ook een bijschrift toevoegen aan je afbeelding om meer context te geven.

Video’s toevoegen:

 1. Klik opnieuw op het plusteken en selecteer het video-icoon
 2. Je kunt een video zoeken op YouTube of de URL van een YouTube-video plakken
 3. Voeg indien nodig een bijschrift toe om de video te introduceren of te verduidelijken.

Nog enkele tips:

Zorg ervoor dat de multimedia content direct gerelateerd is aan de vragen of het onderwerp van je vragenlijst. Dit helpt om de respondent te informeren en te engageren zonder af te leiden.

Gebruik hoge kwaliteit afbeeldingen en video’s om een professionele uitstraling te behouden.

Houd video’s kort en krachtig. Lange video’s kunnen de respondent vervelen of afleiden van het beantwoorden van de vragen.

Creatieve tips

Gebruik video’s om je product of dienst te demonstreren. Dit kan helpen om de respondent een beter begrip te geven van wat je aanbiedt en waarom hun feedback waardevol is.

Begin je vragenlijst met een welkomstvideo

Maak gebruik van afbeeldingen of diagrammen om complexe vragen te verduidelijken.

Tip 3: Maak gebruik van geavanceerde functies

Het belang van geavanceerde functies

Geavanceerde functies zoals vertakkingen en validatieregels kunnen de professionaliteit en efficiëntie van je vragenlijst aanzienlijk verbeteren. Vertakkingslogica stelt je in staat om een dynamische en gepersonaliseerde vragenlijst te creëren die zich aanpast aan de antwoorden van de respondent, waardoor je irrelevante vragen kunt vermijden en de respondent een soepelere ervaring biedt. Validatieregels helpen je om de kwaliteit van de antwoorden te waarborgen door te zorgen dat de ingevulde gegevens voldoen aan bepaalde criteria, wat resulteert in meer betrouwbare en bruikbare resultaten.

Hoe je geavanceerde functies kunt gebruiken

Vertakkingslogica

Secties toevoegen:

 • Begin met het opdelen van je formulier in verschillende secties.
 • Klik op het plusteken aan de rechterkant van het scherm en selecteer ‘Sectie toevoegen’.
 • Geef elke sectie een naam die duidelijk maakt wat voor soort vragen deze bevat.

Vertakkingslogica Instellen:

 • Ga naar een vraag waarvan de antwoorden bepalen welke sectie de respondent daarna te zien krijgt.
 • Klik op de drie stippen (meer opties) naast de vraag en selecteer ‘Ga naar sectie op basis van antwoord’.
 • Voor elk antwoordoptie kun je nu instellen naar welke sectie de respondent geleid moet worden. Dit zorgt ervoor dat de vragenlijst zich aanpast aan de gegeven antwoorden, wat de vragenlijst relevanter maakt voor elke respondent.

Validatieregels

Numerieke validatie:

 • Als je een numerieke invoer nodig hebt, zoals een leeftijd of aantal, kun je validatieregels instellen om te zorgen dat de antwoorden binnen een bepaald bereik vallen.
 • Selecteer de vraag, klik op de drie stippen (meer opties) en kies ‘Responsvalidatie’.
 • Kies ‘Nummer’ en stel de voorwaarden in, zoals ‘tussen’ en voer het gewenste bereik in.

Tekstvalidatie:

 • Voor vragen waarbij je specifieke tekstpatronen nodig hebt, zoals een e-mailadres of telefoonnummer, kun je ook validatieregels gebruiken.
 • Kies ‘Responsvalidatie’, selecteer ‘Tekst’ en stel de voorwaarden in, zoals ‘bevat’ of ’email’, om te zorgen dat de invoer aan het juiste patroon voldoet.

Praktische voorbeelden

Wil je direct aan de slag met het verbeteren van je vragenlijsten? Vraag een gratis audit aan van jouw vragenlijst of quiz! Ontvang concrete tips waarmee je meteen weer verder kunt en haal het maximale uit je enquêtes. Vraag nu je gratis audit aan.

Misschien vind je deze ook leuk...

Ga naar de inhoud